середу, 7 серпня 2019 р.

7 серпня виповнюється 200 років від дня народження Пантелеймона Куліша


Сьогодні (7 серпня) виповнюється 200 років від дня народження  Пантелеймона Куліша — українського письменника, фольклориста, етнографа, мовознавця, перекладача, критика, редактора і видавця.
🔸 Протягом усього життя Куліш відзначався надзвичайною працездатністю і щирим ставленням до своїх занять. У ньому повною мірою поєднувалися митець і вчений.
🔸 Він був одним із перших українських дисидентів, що постраждали від самодержавства за активну участь у Кирило-Мефодіївському братстві, яке стало першою українською політичною організацією, що ставила завдання національного і соціального визволення України. Куліш був заарештований, але після "щирого розкаяння" відправлений у 3-річне заслання.

🔸 Разом із Тарасом Шевченком у XIX ст. вважався родоначальником класичної української поезії. Молодший на 5 років Куліш став першим скурпульозним і доброзичливим критиком Кобзаря, і згодом сам називав себе "наступником Кобзаря".
🔸 Куліш став автором українського алфавіту — "кулішівки" — однієї з перших версій української граматики, що лягла в основу сучасної української мови. У ній була вперше застосована українська буква "i". Його книга для читання "Граматка" (1857) стала своєрідним "українським букварем" для багатьох українців у XIX ст.
🔸 Куліш редагував і підготував до публікації 6 томів зібрання творів Миколи Гоголя, деякі твори Марка Вовчка.
🔸 Із часом ім’я Куліша почали уникати, вважаючи великого діяча національного Відродження мало не зрадником. Радянська влада також не жалувала колишнього кирило-мефодіївця. У підручниках літератури часів УРСР ім'я П. Куліша не згадувалася, оскільки він опинився під ідеологічним табу як "український буржуазно-поміщицький націоналіст". Так Куліш став "чужим серед своїх"...
 Навесні 2018 р. у скверику на вулиці Стрілецькій (Київ),  з’явилася скульптура Пантелеймона Куліша, виконана з металевих прутів, а позаду розташовано стилізований тризуб у формі птаха.



Немає коментарів:

Дописати коментар