четвер, 30 березня 2017 р.

Варниця - біль в наших серцях


Урочище Варниця відоме, передусім, як одна з найстрашніших сторінок в історії Буковини і насамперед Глибоччини. Саме тут на початку 40-х років минулого століття радянські військові розстріляли наших земляків, які намагалися перетнути кордон з Румунією, а рухав людьми страх перед радянським режимом.
У кінці березня 1941р. в селах Глибоцького та Сторожинецького районів, що розташовані вздовж річки Сірет, невідомі особи агітували мешканців йти в Румунію, заявляючи, що нібито 1 квітня кордон буде відкрито, та всі бажаючі зможуть безперешкодно перейти до сусідньої держави. Люди повірили, сформувалася колона з кількох тисяч осіб, серед яких були і молодь, і літні. Величезна колона рухалася з церковними хрестами та хоругвами, оскільки люди сподівалися, що по хрестах стріляти ні в кого не підніметься рука.
Поблизу кордону людей намагалися зупинити кількома попереджувальними пострілами, але ніхто з учасників ходи не міг повірити, що в прикордонників підніметься рука на священиків та дітей, що крокували з образами попереду.
Коли підійшли до урочища Варниця, їх зустріли військовики. Стріляли у всіх без розбору. Очевидці трагедії розповідають, що розстріляні тіла просто присипали землею, як це робили німці в Бабиному Яру. Поранених живцем закопували разом з убитими. Кілька днів  ґрунт «здіймався» од порухів ще живих людей, земля стогнала від болю людського, а в катів серце не здригалося.
У результаті спровокованого розстрілу загинули ні в чому не винні мирні мешканці, серед яких було і чимало дітей. Точну кількість жертв не встановлено й досі. Ні родичів, ні близьких до того місця більшовики просто не підпускали. Лишень за кілька років по тому на їхніх кістках висадили смереки.
Ця трагедія, яку можна було попередити, увійшла в нашу історію чорною сторінкою. Комусь було вигідно внести сум'яття в життя буковинців і згубити невинні душі. Але ми повинні завжди памятати про це, аби більше не повторювати помилок, щоб ніколи не проливалася безвинна кров, не обривалося людське життя, дароване кожному Богом.

Щоб дізнатися більше про цю трагічну сторінку історії, запрошуємо переглянути книжкову виставку « Варниця – біль в наших серцях», яка оформлена в нашій бібліотеці.

Також Ви можете переглянути віртуальну виставку

« Варниця – біль в наших серцях» 



Немає коментарів:

Дописати коментар