вівторок, 21 березня 2017 р.

21 березня — Всесвітній день поезії.


„Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі
                                                                                                                                                             Л. Костенко

Всесвітній день поезії  проголошений делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 1999 році. Вперше цей день був відзначений 21 березня 2000 року в Парижі.
В Україні свято Всесвітній день поезії уперше з'явилося у 2004 року.
„Поезія, - говориться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова”.
Поезія — художньо-образна словесна творчість, це твори, написані віршами. Таким є визначення поезії на словниковій мові. Але це сухе, безбарвне пояснення глибинного змісту яскравого слова. Кожен поетичний твір – це своєрідна музика, під яку слова починають «танцювати» під закладений у них ритм, сплітаються навколо почуттів і теми одне з одним. Це краса звуку у гармонії з почуттями, відгук душі у словах, луна від стуку серця. Поезія — це сум, чарівність, музика, дотик до душі, струни якої ще довго будуть бриніти. І чим частіш — тим краще. Тоді людина буде духовно вищою та прекраснішою.
      На книжковій виставці «Поезія – це скарб усіх віків, це діамант величиною в слово!», яка оформлена в нашій бібліотеці шанувальники поетичного слова знайдуть збірки відомих українських поетів, познайомляться з творчим доробком молодих авторів Буковини, а також побачать твори зарубіжних поетів у перекладі українською мовою.
Сьогодні, 21 березня, минає 75 років з дня смерті однієї з найвидатніших українських письменниць, Ольги Кобилянської.
Видатна українська письменниця, Ольга Кобилянська прожила у Чернівцях понад півстоліття. Брала активну участь у громадському житті та літературному процесі. Біографія славетної буковинки була насичена різними подіями. З дитячих років вона володіла польською та німецькою мовами. Дитинство та юність письменниці проходили в румунсько-німецьких містечках, а з 1891 – у Чернівцях.
Ольга Кобилянська – одна з головних жіночих постатей в класичній українській літературі. Заслугою письменниці є те, що вона однією з перших змальовувала образ жінок інтелігенток, яким притаманні вищі духовні інтереси. Окрім письменства Ольга Кобилянська захоплювалась соціологією, політологією та філософією.

В бібліотеці можна ознайомитися з творами О. Кобилянської та літературою про неї з книжкової виставки « Величава квітка Буковини»
    Тож запрошуємо всіх бажаючих переглянути наші виставки і поринути у чарівний  світ Поезії.



Немає коментарів:

Дописати коментар