вівторок, 25 квітня 2017 р.

Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті


Чорнобиля гіркий полин
На серце ліг незримо й тяжко,
І плине над землею дзвін
Із тихим стогоном, протяжно

26 квітня 1986 року о 1-23-44 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - з різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Лише через три тижні при допомозі 4 тисяч тон піску, бору, свинця і глини вдалось ізолювати реактор, що продовжував випромінювати радіацію, і запобігти подальшому забрудненню ґрунту. З території в радіусі 30 кілометрів від місця аварії було евакуйовано більше 100 тисяч людей.
Величезної шкоди населенню та народному господарству України завдала Чорнобильська катастрофа — найбільша у світі техногенна ядерна катастрофа. 

31 рік минає з того незабутнього страшного дня. 31 роік і одна мить. 31 рік і вічність. Чорнобильський “вірус” увійшов в гени народу, брід чорного лиха приречений перейти кожен з нас. І якщо нам це дається легшою ціною, то не забуваймо тих, хто сплатив нашу частку власним життям і здоровям. Схилімо голови перед лицарями, котрі у відсвітах вогню Чорнобиля назавжди увійшли в безсмертя.
 Своїм відлунням Чорнобильська катастрофа спонукає до пильності. Вона знову і знову примушує замислитися на тим, що науково-технічний прогрес не тільки дає сучасній людині засоби, щоб досягти намічених цілей на шляху цивілізованого поступу, а й вимагає (й дозволяє) знаходити запобіжники, котрі дають гарантії безпеки, а це прямо пов'язано і з формуванням та розвитком світоглядних моральних засад, які об'єднують людей.
Чорнобиль кличе людство до консолідації заради власного порятунку.
Правда про Чорнобиль необхідна як ковток свіжого повітря, потрібна нашим дітям. Якщо прийдешні покоління не знатимуть нічого про Чорнобиль, то їм ніколи не зрозуміти цей людській біль. Чорнобильська трагедія забрала життя десятків тисяч людей, завдала шкоди здоров'ю десяткам мільйонів. Її наслідки ще відчують на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства. Жодна статистика не скаже скільки людських доль понівечено Чорнобильським смерчем, скільки ще ліквідаторів дотліває по різних лікарнях, скільки їх уже відійшло у вічність…


Запрошуємо ознайомитися з матеріалами та книгами про чорнобильську трагедію з книжкової виставки 
« Нехай Чорнобиля біда остання буде на планеті», яка оформлена в нашій бібліотеці, 




а також переглянути віртуальну виставку
                             « Пропусти Чорнобиль крізь серце».


Немає коментарів:

Дописати коментар