вівторок, 11 квітня 2017 р.

Майстер-клас з написання писанки

Творіння Божої краси у мить натхнення,
Весна… Великдень… Боже Воскресіння…
І писанка, як серця одкровення,
Як Боже й людське трепетне творіння.

Писанка – це символ сонця, відродження, любові й краси; вони мають дохристиянське походження і зародилися в язичницьку давнину. За віруваннями, писанка є джерелом зародження життя, початком Всесвіту.

 Писанкарство - старовинне мистецтво наших предків. У давнину писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення.    Сьогодні вивчення писанкарства важливо для збереження наших коренів, нашого духовного спадку.
Напередодні одного з найбільших християнських свят – Воскресіння Христового, 11 квітня для учасників клубів за інтересами « Умілі рученята» та  «Веселка» працівниками Старововчинецького БНТД та бібліотеки було організовано та проведено майстер-клас по виготовленню писанок.
Своїми  знаннями та умінням писати великодню писанку з  учнями  поділився житель нашого села майстер Козачук Василь Денисович,  який розповів про традиції написання писанки притаманні саме майстрам нашого району, нашого села. Учасники майстер-класу з писанкарства  дізналися про зміст закодованих символів, пізнали особливості  розпису та навчалися розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти.
Кожен учасник за допомогою воску, писачка і фарби власноруч виготовив по дві писанки. Обираючи зразок писанки, кожен з учасників творить свій витвір мистецтва, можливо не такий витончений як у майстра, але по-своєму унікальний, адже це скоріш за все Ваша перша власноруч виготовлена писанка. Такі заняття дають реальну можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців.
По домівках всі розходились із власними писанками, хорошим настроєм та яскравими спогадами.
Будемо сподіватися, що здобуті знання і навички спонукатимуть учасників заходу писати писанки самостійно, продовжуючи предковічні традиції нашого народу!

















Немає коментарів:

Дописати коментар