вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Іван Драч

 


17 жовтня виповнилося б 87 років Івану Драчу - поету, драматургу, кіносценаристу, перекладачу, Шевченківському лавреату, першому голові Народного руху України, Герою України, знаковій фігурі українського культурного простору (1936-2018).

"Поезія Івана Драча у 1960-і роки стала таким свіжим вітром, який пробудив інтерес у багатьох не тільки до української поезії й української літератури, а ширше - взагалі до всього українського.", - Іван Малкович.

"За своє життя він устиг створити стільки, скільки вистачило б на декілька людських життів, реалізувавши власну життєву програму по максимуму. Повагу викликає не тільки кількість зробленого Драчем, але й якість. Митець ніколи не опускався нижче певного рівня, не був помічений у халтурі.

Поет Іван Драч - це легка іронія та філософічність без занудства. Він – справжній інтелектуал, що широко і в кольорах бачив світ і тонко розумів його. Але, мабуть, найголовніша риса Івана Драча – це чесність. Він був чесним комуністом, чесним політиком, і залишався просто чесною людиною, а це неабияка чеснота за будь-яких часів. Вона - на вагу золота, так само, як і її носії.", - @Укрінформ

Іван Драч видав 20 поетичних збірок. За його сценаріями було створено низку культових фільмів - "Пропала грамота", "Криниця для спраглих", "Камінний хрест".

Народився Іван Драч в с. Теліженці на Київщині. Перший його вірш з’явився у 1951 р.

У 1959–1963 роках навчався на філологічному факультеті КДУ імені Т. Шевченка.

Дебютував на початку 1960-х років, коли  "Літературна газета" опублікувала його поему-трагедію "Ніж у сонці". У 1962 р. вийшла перша збірка поета  - "Соняшник".Через політичні мотиви Івана Драча відрахували з університету й перестали друкувати. Натомість друкувався в українськомовних виданнях Польщі й Чехословаччини.

Протягом 1963–1964 років навчався на Вищих сценарних курсах Держкіно СРСР.  Працював на кіностудії імені О. Довженка, в редакції "Літературної України", обирався секретарем Спілки письменників України.

В кінці 1980-х років поет став першим головою Народного Руху України, тричі обирався депутатом Верховної Ради. Раніше І. Драч очолював громадську організацію Конґрес української інтеліґенції.

"Я дуже мало досяг. Жалкую, що багато сил, волі, енергії витратив на політичні справи. Вони мало дають поживної людської радості. Якби я більше працював у літературі, вона дала б мені більше радості.", - Іван Драч.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар