вівторок, 10 жовтня 2023 р.

Дарія Цвєк (Маркевич)


10 жовтня 114 років тому на Тернопіллі народилася Дарія Цвєк (Маркевич) - відома українська кулінарка, авторка книг з чудовими рецептами (1909-2004).

Після закінчення гімназії Дарія Маркевич вступила до педагогічного семінару Українського педагогічного товариства у Коломиї. Грала на флейті в оркестрі Коломийського педагогічного семінару.

Понад 30 років вчителювала у Львові, на Тернопіллі, у Станиславові (нині Івано-Франківськ). У Станіславові працювала у вечірній школі, технікумі сільського господарства, на станції юних натуралістів. Дарія Цвєк товаришувала з однокласницею своєї родички - Іриною Вільде, яка порадила їй занотовувати рецепти і згодом видати книжку. Коли письменниця чула заперечення від Дарії Цвєк, що не зможе, давала одну пораду: "Як говориш, так і пиши".

Ще зі шкільних років вона записувала рецепти від бабусі, мами та тітки, але не могла припустити, що саме вони популяризуватимуть українську кухню,  а її саму зроблять відомою на весь світ.

Довкола Дарії Цвєк завжди гуртувалися люди, бо вона мала надзвичайний дар - запалюватися ідеєю і йти до мети.

"Пані Дарія була справжньою трудівницею. Вона мала в собі стільки енергії і завзяття, стільки любові і доброти. Чи не тому доля виявилась до неї винятково прихильною. Зі своїм походженням із старовинної галицької родини, зі своєю приналежністю до національно патріотичної інтелігенції - Дарія Цвєк зуміла не просто вижити в часи терору, обминути тюрми і заслання, але й реалізувати себе як творчу особистість.", - Видавництво Старого Лева.

Кулінарні книжки Дарії Цвєк стали легендою. Книжку "Солодке печиво" перевидавали дев'ять разів, вона вийшла мільйонними накладами.

Підготовлено за матеріалами з відкртих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар