четвер, 12 жовтня 2023 р.

89 років Юрію Щербаку


12 жовтня виповнюється 89 років Юрію Щербаку - відомому громадському і політичному діячу, письменнику, сценаристу, публіцисту, дипломату, захиснику довкілля.

Він один із засновників і перший голова Української екологічної асоціації "Зелений світ", перший лідер Партії зелених Украіни. У 1992-1994 рр. - посол Украєни в Ізраїлі, у 1994-1998 рр. - посол України в США.

"Світова історія сьогодні поселилася у кожній українській домівці. Нам слід Україну зробити українською. Без любові до України ми не переможемо. А любов до України - це демократичний український націоналізм. Слід створювати нову ідеологію держави, де військо відіграватиме нову визначальну роль.", - Юрій Щербак.

Народився Юрій Щербак у Києві в родині інженера. "Глибинне коріння було в сім’ї, батько і мати ненавиділи комуністів. Батько дав мені оту національну ідею… прищепив любов до історії, до України. ", - згадував в одному з інтерв'ю Юрій Щербак.

Навчався у Київському медичному інституті. Студентом був піаністом у джаз-оркестрі медінституту. Добре малював. Успішно спробував себе у боксі, футболі, волейболі, плаванні. Відміряних йому Богом талантів комусь би вистачило на декілька життів.

Працював у Київському НДІ епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. Громашевського. Займався профілактикою сказу, брав участь у боротьбі з епідеміями холери та іншими захворюваннями на території України й Узбекистану. Захистив кандидатську і докторську дисертації з епідеміології особливо небезпечних інфекційних хвороб.

У 50-х роках розпочав літературну діяльність. У студентській газеті "За медичні кадри" писав перші оповідання. Член Спілки письменників України з 1966 р. і Спілки кінематографістів України з 1971 р. Уся країна читала публіцистичні статті Юрія Щербака про Чорнобильську трагедію. Його документальну повість "Чорнобиль" було перекладено багатьма мовами.

Юрій Щербак вважає, що медицина й література виростають з одного гуманістичного кореня.

Три роки тому Юрій Щербак був нагороджений у США премією фундації Антоновичів. Премію йому принесли романічна трилогія "Час смертохристів", "Час великої гри", "Час тирана", а також за політичний трилер "Зброя судного дня" й книжка політаналітики "Україна в епіцентрі світового шторму".

"У цьому світі швидко змінюються тільки типи й конструкції гармат та літальних апаратів, жіночі моди й зачіски, зірки естради та ще деякі неістотні дрібниці, а такі речі, як добро, любов до рідної землі, сонце, рідна пісня, любов до людей, - усе це існує вічно, не старіє, не вмирає", - вважає Юрій Щербак, написавши це у "Маленькій футбольній команді".

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Немає коментарів:

Дописати коментар