пʼятницю, 6 вересня 2019 р.

9 вересня - 250 років від дня народження І. Котляревського

"Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть."
                      Т.Г. Шевченко


         9 вересня виповнюється 250 років від дня народження корифея української літератури Івана Петровича Котляревського.
З цієї нагоди у бібліотеці експонується книжково – ілюстративна  виставка          «Із нами Котляревський на віки...», яка знайомить читачів із життєвим та творчим  шляхом великого письменника, основоположника нової української літератури Івана Котляревського.

В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Іван Петрович Котляревський, класик нової української літератури, видатний письменник-реаліст. 

Іван Котляревський... Ім'я це викликає у кожного низку асоціацій : і безсмертний парубок Еней, і невмируща Наталка-Полтавка - героїня однойменної п'єси, п'єси, що стала праматір'ю нового українського театру, і рядки "Будеш, батьку, панувати..." Т.Г. Шевченка, який перший передбачив світову славу І. Котляревського, оцінив значення творчості поета для розвитку української літератури, становлення українського національно-культурного середовища на всій території України, в усі часи.
У важкі часи самодержавства він розкривав духовну велич рідного народу, його мрії, у конкретних художніх образах утілював його віру в краще майбутнє.


Немає коментарів:

Дописати коментар