пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

20 лютого - День пам'яті Героїв Небесної Сотні

Небесній Сотні шана й молитви,

За чисті душі, що злетіли в небо.

Їм шлях високий, Боже, освіти

І в мирі, Господи, прийми до Себе

 

Їх назвали Небесною Сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі.

В Україні щорічно 20 лютого відзначається День пам'яті Героїв Небесної Сотні.

З цієї нагоди  культпрацівниками БНТД та бібліотеки було проведено урок пам’яті «Подвиг героїв Небесної Сотні».

Напередодні відзначення  Дня Героїв Небесної Сотні в бібліотеку завітали учні Старововчинецького ліцею,  щоб у глибокій скорботі низько схилити голови перед пам’яттю тих, хто боровся за правду і гідність, за краще майбутнє України.

Ведучі розповіли про ті страшні події на Майдані (листопад 2013 – лютий 2014 р). Згадали наших земляків Щербанюка Олександра Миколайович та Аксенина Василя Степановича, які віддали життя за краще майбутнє.

Всі присутні мали змогу переглянути зворушливі відеоматеріали про жертовність та героїзм українського народу під час подій на Майдані, прослухати неофіційний жалобний гімн “Гей, плине кача…”

Анастасія Броска та Христина Качуляк декламували вірші про Майдан «Пливуть гроби» та «А Сотню вже зустріли небеса». У виконанні Анни Вентонюк та Олександри Тюфтій прозвучали пісні «Тільки, щоб не даремно», « А я живий». Під супровід гітари прозвучала  пісня «Не твоя війна» у виконанні Влада Попеску.

На заході, присвяченому вшануванню Героїв Небесної Сотні, була присутня керівник гуртка «Юні екскурсоводи-музеєзнавці» Лідія Гищук. Вона поділилася спогадами і емоціями про Майдан, очевидцями якого були і її діти, тільки до тих кривавих подій.  Українські Ангели загинули за правду, свободу, незалежність своєї держави, і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Ці декілька місяців назавжди переписали сторінки історії України. Лідія Петрівна звернулася до старшокласників, щоб вони не були байдужими. Не забували тих, хто не пошкодував життя заради нашого майбутнього. Вони загинули, щоб ми жили у вільній, щасливій, квітучій країні - Україні, яку ми щиро любимо і якою пишаємося! Закликала цікавитись та вивчати історію, щоб більше цінувати та берегти нашу Україну.

Декламування віршів, виконання пісень про Майдан, перегляд книг та відеосюжетів про трагічні події на Майдані, хвилина мовчання – усе це справило неабиякі враження і не залишило нікого з присутніх байдужим.

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»














 

Немає коментарів:

Дописати коментар