пʼятницю, 15 лютого 2019 р.

«Гаряча точка» часів «Холодної війни»


Цього дня ми вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах, схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, які виконували бойовий наказ Батьківщини, але за її межами.
15 лютого – 30 років тому завершилося виведення радянських військ з Афганістану.

Війна велася радянськими військами проти афганських моджахедів, які намагалися скинути прорадянський режим у країні. Причиною війни стало іноземне втручання в афганську внутрішньополітичну кризу.
У 1973 році після позбавлення влади короля Захір Шаха Афганістан проголошено республікою. Її першим президентом став Мухамед Дауд.
27 квітня 1978 року відбувся військовий заколот. До влади в Афганістані прийшла Народно-демократична партія. Її програмні положення передбачали модернізацію фактично середньовічного суспільства. Це спричинило початок громадянської війни, в яку, з огляду на геополітичні міркування (недопущення посилення впливу США в Центральній Азії та захист радянських середньоазіатських республік) під приводом надання інтернаціональної допомоги, втрутився СРСР.
У збройному конфлікті, що тривав майже десятиліття загинули понад 14 тисяч радянських військовослужбовців і щонайменше 200 тисяч афганців – військових і цивільних.
У цій війні за чужі інтереси загинуло 2378 вихідців з України. Всього участь у бойових діях взяли 546 255 радянських солдатів та офіцерів. 71 учасник став Героєм Радянського Союзу, з них – 11 українців.
На війні в Афганістані загинуло 56 буковинців.    Зокрема, з нашого району в ній взяли участь 104 мужні юнаки, 5 з яких не повернулося додому.
У 1990 році зїзд народних депутатів СРСР оголосив Афганську війну злочинною.
Культпрацівники Старововчинецького БНТД та бібліотеки поставили квіти на  могилі Рошкульця Василя Васильовича , воїна-афганця, який пережив страхіття війни, а помер у мирний час. Згадали всіх, хто віддав своє життя з нашого Глибоцького району. Зі словами гордості і вдячності згадали наших воїнів-односельців, які виконували інтернаціональний обов’язок в Афганістані. Це Сигидін Іван Васильович, Садагурський Костянтин Степанович, Поповинюк Микола Ілліч.
В бібліотеці було проведено коментований перегляд матеріалів «Афганістан – душа болить від ран»







Немає коментарів:

Дописати коментар