понеділок, 16 квітня 2018 р.

Берегиня народних звичаїв та обрядів


16 квітня 2018 року Старововчинецькій берегині народних звичаїв та обрядів Фрозії Іванівні Червінській виповнилося поважних 97 років. Вона найстарша жителька села Старий Вовчинець.
Фрозія Іванівна понад 30 років учасниця народного аматорського фольклорного  колективу «Вишиванка», знає сотню українських народних пісень. Нагороджена премією ім. О. Кобилянської у номінації «Народне мистецтво» (2007 р.), виступала на різних фестивалях у Глибоці, Чернівцях і навіть на столичній сцені палацу «Україна».

Співати почала ледь не з колиски, вишивати – як тільки мати навчила голку тримати в дитячих пальчиках, а вже згодом звикла й до всілякої селянської праці.
Важке життя випало на її долю. В 24 роки залишилася вдовою з маленькою донькою на руках. Не покладаючи рук, працювала у колгоспній ланці, куховарила на сільських весіллях. І майже жодного дня без пісні,  без вишивання.
 «Тут плачу, а там вбиртаюси сміюси
і співаю, і весела й веселюси.
На серденьку тугу маю, а не признаюси.
Та не того я весела шо си гаразд маю,
Але того я співаю, бо журу забуваю…» - співає Фрозія Іванівна.
З нагоди її дня народження до неї з привітаннями та  найщирішими побажаннями  завітали сільський голова Петро Радулович  Остафійчук, директор БНТД О. Балан, керівник колективу «Вишиванка» Н. Остафійчук та зав. бібліотекою В. Кінащук.

Най же на мудре життя додадуть ще многая літ і щастя вам, шановна берегине!







Немає коментарів:

Дописати коментар