суботу, 31 березня 2018 р.

Варниця – біль в наших серцях


Віртуальна виставка « Варниця – біль в наших серцях» 





Урочище Варниця відоме, передусім, як одна з найстрашніших сторінок в історії Буковини і насамперед Глибоччини. Саме тут на початку 40-х років минулого століття радянські військові розстріляли наших земляків, які намагалися перетнути кордон з Румунією, а рухав людьми страх перед радянським режимом.
Поблизу кордону людей намагалися зупинити кількома попереджувальними пострілами, але ніхто з учасників ходи не міг повірити, що в прикордонників підніметься рука на священиків та дітей, що крокували з образами попереду.
Коли підійшли до урочища Варниця, їх зустріли військовики. Стріляли у всіх без розбору. Очевидці трагедії розповідають, що розстріляні тіла просто присипали землею, як це робили німці в Бабиному Яру. Поранених живцем закопували разом з убитими. Кілька днів  ґрунт «здіймався» од порухів ще живих людей, земля стогнала від болю людського, а в катів серце не здригалося.
У результаті спровокованого розстрілу загинули ні в чому не винні мирні мешканці, серед яких було і чимало дітей. Точну кількість жертв не встановлено й досі. Ні родичів, ні близьких до того місця більшовики просто не підпускали. Лишень за кілька років по тому на їхніх кістках висадили смереки.


Немає коментарів:

Дописати коментар