понеділок, 5 грудня 2016 р.

5 грудня - 85 років від дня народження Григора Тютюнника

5 грудня виповнюється 85 років від дня народження Григора (Григорія) Михайловича Тютюнника (1931–1980), українського письменника, визначного майстра «малої» прози: новели та оповідання.
Народився Григір Тютюнник в селі Шилівка Зіньківського району, що на Полтавщині, в селянській родині. У 1933 році родина голодувала, а дід по матері помер. «Я в цей час – тоді мені було півтора року – перестав ходити, сміятись і балакати», – згадував письменник. У 1937 році його батька арештували, як «ворога народу». Після закінчення п’ятого класу Григір пішов у ремісниче училище в Зінькові, «щоб мати якусь одежину і 700 грамів хліба на день. Вони, оті 700 грамів, і врятували нас із мамою у 47-му», – писав він.

Виростав і виховувався Григір у російськомовному середовищі. Навіть закінчив факультет російської філології Харківського університету (тоді якраз панувала теорія злиття братніх мов у російськомовне русло). Служив радистом у морфлоті на Далекому Сході. Своє перше оповідання «В сумерках» надрукував у 1961 році в московському журналі «Крестьянка» і підписався: Грігорій Тютюннік-Ташанскій» (від назви річки Ташань, що біля рідного села). Писати українською мовою почав під впливом старшого брата, автора роману «Вир» Григорія Тютюнника.
В одному з останніх своїх інтерв’ю він сказав: «Найдорожчою темою, а отже, й ідеалом для мене завжди були й залишаються доброта, самовідданість і милосердя людської душі в найрізноманітніших виявах». Вперше оповідання й новели, без так званих «купюр», вийшли друком лише на початку 2000-х років.
Академічного видання творів письменника, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка та премії ім. Лесі Українки, нема й по сьогодні.
З нагоди 85-річчя від дня народження Григора Тютюнника в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Григір Тютюнник: життя у слові».
На виставці представлені художні твори прозаїка, літературознавчі матеріали про нього,  статті з періодичних видань.


Немає коментарів:

Дописати коментар