середу, 15 червня 2016 р.

15 червня – 75 років від дня народження Івана Миколайчука

          
Чортория – батьківщина українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Васильовича Миколайчука. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно. Жоден український фільм 60 – 70-х років ХХ століття не обходився без його участі. Ось що казав про Миколайчука Сергій Параджанов: «Я не знаю більш національного народного генія…До нього це був Довженко».
Іван Миколайчук народився 15 червня 1941 року у селі Чортория Чернівецької області, помер 3 серпня 1987 року у Києві.
За своє життя зіграв ролі у багатьох фільмах, найвідоміші серед яких роль Тараса Шевченка («Сон», 1964 рік), Івана («Тіні забутих предків», 1964 рік), Давида Мотузки ("Бур'ян", 1966 рік), Василя («Пропала грамота», 1982 рік), Петра («Білий птах з чорною ознакою», 1971 рік). В останньому він був також співавтором сценарію. Крім того, у 1979 році Миколайчук поставив фільм «Вавилон-ХХ» за романом Лебедина, в якому він був також автором музичного оформлення та зіграв роль Фабіана, а у 1982-му – кінострічку «Така пізня, така тепла осінь» у співавторстві з В. Коротичем.
В його особі українська нація має світового невмирущого позитивного героя, який пробуджував національний дух українців, проте звання народного артиста Івану Миколайчуку так і не присвоїли. Тодішні комуністи вважали його націоналістом.
А державну Шевченківську премію Іван Миколайчук отримав вже посмертно у 1984 році.
      Запрошуємо до віртуальної виставки " Іван Миколайчук" та перегляду літератури у бібліотеці "Іван Миколайчук: білий птах з чорною ознакою"


Немає коментарів:

Дописати коментар