неділю, 27 серпня 2023 р.

Іван Франко (1856 - 1916)

 Сьогодні виповнюється 167 років з дня народження Івана  Франка - знакової  постаті вітчизняної та  світової культури, українського генія (1856 - 1916).

Поет, прозаїк, драматург, вчений, етнограф, фольклорист, історик, філософ, соціолог, економіст, журналіст, перекладач, громадсько-політичний діяч - це все Іван Франко.

Він вільно володів 14-ма мовами. Сучасники називали Івана Франка "академією в одній особі".

Найбільшої слави Іван Франко зажив як поет.

Драматургія Франка - невід'ємна складова українського театру. Вершиною його доробку є соціально-психологічна драма "Украдене щастя".

Франко-прозаїк був новатором у багатьох жанрах. Зокрема, його можна вважати одним з піонерів українського детективу. У 1993 р. режисер Олег Бійма зняв за повістю І.Франка "Перехресні стежки"  один з перших в Україні детективних телесеріалів - "Пастка".

Іван Франко був новатором не лише в літературі - стверджують, що саме він поєднав вишиванку з класичним одягом і носив її під піджак.

Значну частину творчої спадщини Івана Франка складають наукові праці, які є могутнім внеском у розвиток української та світової науки, але їх і досі по-справжньому не оцінено.

Результатом діяльності Івана Франка як письменника, ученого, публіциста, критика, перекладача та громадського діяча є понад 5 тис. праць.

Протягом 1976–1986 рр. було видано зібрання творів І.Франка у 50-ти томах. І це - лише третина створеного генієм. Як відомо, за радянських часів кількість томів будь-кого не мала перевищувати доробку "вождя світового пролетаріату".

"На дні моїх споминів і досі горить той маленький, але міцний вогонь... Це вогонь у кузні мойого батька. І мені здається, що запас його я взяв дитиною в свою душу на далеку мандрівку життя",- Іван Франко. 

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

10 маловідомих фактів про Івана Франка


Немає коментарів:

Дописати коментар