пʼятниця, 5 травня 2023 р.

З плеяди видатних буковинців

        Дарина Макогон, літературне псевдо Ірина Вільде - українська письменниця, яка писала для людей, відстоювала українську мову, популяризувала українську родину,  яку вважала основою всього.

Народилася 5 травня 1907 р. у м. Чернівці у родині відомого педагога та письменника Дмитра Макогона. У рідному місті з 1922 році отримувала освіту у гімназії, після цього - вступила до Львівського університету на гуманітарний відділ, навчання у якому, на жаль, у зв’язку із процесом пацифікації, так і не вдалося завершити. Саме в цей час починаються її перші творчі спроби: друкують оповідання «Повість життя», а згодом - цілу низку оповідань, таких як «Метелики на шпильках», «Повнолітні діти», «Історія одного життя», «Яблуні зацвіли вдруге» тощо.

 Письменниця з трагічною долею, хоча на перший погляд її життя видається тихим і щасливим. Із-під її пера вийшли листи до Сталіна на захист української мови та численні звернення до органів радянської влади в обороні українських дисидентів. Вона отримала літературну премію імені Тараса Шевченка, була депутаткою Верховної Ради УРСР другого скликання та очільницею Львівської організації Спілки письменників України. Завдяки твердому й непокірному характеру її поважали, дослухалися до її думки. Недарма  ЮНЕСКО внесла Ірину Вільде до числа знаменитих людей ХХ століття.

У 30-40х роках вона була дуже популярна, тому  влада побоялася запроторити її в сибірські табори, натомість нищила її родину.

 Рекомендуємо відкрити для себе незламну жінку, 

                 прочитати її твори.

 Автобіографічний роман " Повнолітні діти". Події відбуваються у 20-х роках ХХ століття на окупованій Буковині. Роман розповідає про прогресивно настроєну молодь, що стала на шлях боротьби, про перші світлі почуття.

Роман "Сестри Річинські". Хроніка родини священика Річинського, про  побут різних верств галицького суспільства.

Повісті  "Метелики на шпильках", "Б'є восьма" . Своєрідний художній міф про Чернівці, віконце у ментальний світ західноукраїнської молоді міжвоєнної пори.

 Вільде Ірина. Біографія Ірини Вільде - УкрЛіб

Немає коментарів:

Дописати коментар