неділю, 14 жовтня 2018 р.

День захисника України


14 жовтня – День захисника України, День українського козацтва та День Української повстанської армії.
Ці знаменні дати нерозривно повязані між собою, символізують звязок поколінь. Ми знаємо, що перший потужний спалах відродження власної державності припав на Козацьку добу. Друга спроба вибороти незалежність українського народу й держави здійснювалася в тяжкі 1917 – 1920 роки. Третя – уже в наш час – під час розпаду радянської імперії, коли прокинувся волелюбний інтерес до власної історії й генетичної памяті. Четверта хвиля цього інтересу – сьогоднішня.

З цієї нагоди 12 жовтня в Старововчинецькому ліцеї було проведено виховний захід «Рідна земле моя, ти козацькою славою вкрита», який підготували учні 7 класу (класний керівник Каменюк В.В.) спільно з працівниками культури Старововчинецького БНТД та бібліотеки.
Учасники заходу подорожували сторінками історії, дізналися цікаві факти про козаків. Адже козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. 
У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія.
Сьогодні також свято мужніх оборонців та визволителів  нашої рідної землі, для яких поняття – честь, гідність, сила, витримка і відповідальність – не просто слова.
Учасники заходу передавали естафету захисника України:  козаки до Січових стрільців, Січові стрільці вручили атрибути воїнам УПА, а воїни УПА  - воїнам АТО.
Вшанували хвилиною мовчання память славних синів України – козаків, Січових стрільців, героїв УПА, героїв Небесної Сотні та героїв АТО.
Учні продемонстрували танець на пісню «Плакала» та заспівали пісню «Мирне небо».
Закінчився захід піснею «Боже, Україну збережи» у виконанні А. Балана та А. Кирилюк.
Під час заходу присутні переглянули відео «Дітям про козаків», «Створення Січових стрільців» та інші.









Немає коментарів:

Дописати коментар