понеділок, 29 січня 2018 р.

100 років бою під Крутами


«Ой ви, Крути, засніжені Крути,
Наше горе і праведний клич,
Нам ніколи про вас не забути…»

Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть молодих захисників Української Держави, яка заявила світові, що вона хоче бути господарем у своїй хаті. Так здекларував IV універсал Центральної Ради, проголошений 22 січня 1918 року. У ньому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського Народу».

А вже через 7 днів, 29 січня 1918 року чужинська орда хлинула на Україну. Основні українські військові сили залишилися в Києві, бо робітники, обдурені більшовиками, хотіли повалити Центральний уряд, законний уряд Української держави. І вони, 600 юнаків, із Українського студентського Січового Куреня та І Української Юнацької (юнкерської) школи імені Богдана Хмельницького та студенти високих шкіл, гімназисти і учні інших шкіл – пішли… Пішли, коли вдарив останній час, коли Україну більше захищати не було нікому…
Ні, вони не полягли, вони – безсмертні…!
Та й крізь асфальт зорять сьогодні їхні мертві очі на мареві синьо-жовтих прапорів незалежної України над Києвом! Тих прапорів, за які вони віддали свої життя!
Та й крізь асфальт чують вони знову золотий гомін волі й розкрилене «Ще не вмерла Україна!».
В бібліотеці було проведено годину пам’яті   «Мужність, приречена на безсмертя»

Немає коментарів:

Дописати коментар