пʼятницю, 28 липня 2017 р.

28 липня - День хрещення Київської Русі

У 2008 році Указом № 668/2008 Президента Віктора Ющенка в Україні було засновано державне свято - День хрещення Русі. З тих пір він щорічно відзначається офіційно 28 липня. Дата святкування вибрана не випадково. За церковним календарем християни в цей день вшановують пам'ять рівноапостольного князя Володимира - правителя, який викорінив язичництво на Русі і хрестив слов'янський народ.

В 988 році відбулася найбільша подія в історії українського народу, що мала величезний вплив на всю подальшу історію нашої нації, її мораль взагалі і на формування поглядів на ідеал людини, зокрема – його хрещення. Святий Володимир Великий, основоположник і хреститель України, засновник нашої державності, завершив велике діло християнізації нашої історії, він гармонійно поєднав релігійні й національні інтереси та ідеали. Добре розуміючи надприродний зміст християнства, найвища мета якого є освячення і спасіння людських душ, Володимир Великий через святе хрещення України передав цей найцінніший скарб правдивої віри – Благовість Ісуса Христа цілому українському народові на спасіння, на його вічне та дочасне добро.

Тим актом він поставив нашу державу на рівень із християнськими народами Сходу й Заходу. Християнська віра стала домінуючою, посередником духовного збагачення, мотором усіх релігійних та суспільних починань.
Після хрещення в Києві почалося будівництво християнських храмів. На місці капища спорудили церкву святого Василя (це ім'я Володимир отримав при хрещенні), пізніше була побудована Десятинна церква.
Християнство поступово поширювалося і в інших містах Київської Русі. Православні єпархії були створені в Чернігові, Волинському, Полоцьку. До 12-го століття практично всі слов'янські землі прийняли християнство. 
З нагоди свята також відбувається традиційний хресний хід віруючих і церковних служителів з різних міст України до Києво-Печерської Лаври і до пам'ятника князю Володимиру Великому. 

Всіх бажаючих запрошуємо переглянути книжкову виставку, яка оформлена в нашій бібліотеці

«День хрещення Київської Русі-України»

Немає коментарів:

Дописати коментар