субота, 1 квітня 2023 р.

1 квітня - 82-а річниця трагічних подій у Варниці

Сьогодні, 1-го квітня, виповнюється 82 роки одній із найкривавіших подій в історії Буковини.

1-го квітня 1941 року в урочищі Варниця біля села Біла Криниця Глибоцького району було розстріляно сотні безневинних людей переважно румунської національності.

Мирним людям, які прагнули жити вільно, безжалісні сталінські кати винесли смертельний вирок на місці, без суду та слідства.

У результаті спровокованого розстрілу загинули ні в чому не винні мирні мешканці, серед яких було і чимало дітей. Точну кількість жертв не встановлено й досі. Ні родичів, ні близьких до того місця більшовики просто не підпускали. Лишень за кілька років по тому на їхніх кістках висадили смереки.

Ця трагедія, яку можна було попередити, увійшла в нашу історію чорною сторінкою. Комусь було вигідно внести сум'яття в життя буковинців і згубити невинні душі. Але ми повинні завжди памятати про це, аби більше не повторювати помилок, щоб ніколи не проливалася безвинна кров, не обривалося людське життя, дароване кожному Богом.

Щоб дізнатися більше про цю трагічну сторінку історії, запрошуємо переглянути книжкову виставку « Варниця – біль в наших серцях», яка оформлена в нашій бібліотеці.

Також Ви можете переглянути віртуальну виставку 

                       « Варниця – біль в наших серцях» 

  та переглянути матеріали  

Історики розповіли про розстріли буковинців, які намагалисьпотрапити до Румунії

1 квітня - вісімдесяті роковини трагедії у Варниці

Немає коментарів:

Дописати коментар